Innehåll nr 1 2009

Ledaren: Ge bort ett medlemskap i år!  Läs pdf

Klart för nytt läkemedel mot RA
I slutet av januari godkände EU-kommissionen ett helt nytt biologiskt läkemedel, Roactemra, för behandling av ledgångsreumatism, reumatoid artrit,  (RA).

Det nya läkemedlet är godkänt att användas i kombination med metotrexat på vuxna patienter med svår eller måttlig RA, som inte blivit hjälpta av eller klarar att ta tidigare traditionella antireumatiska läkemedel eller TNF-hämmare.

Roactemra kan också ges ensamt om patienten inte tål metotrexat eller om fortsatt behandling med metotrexat är olämplig. OBS! I den tryckta tidningen står felaktigt att Roactemra är godkänt att användas i kombination med andra biologiska läkemedel. Rätt uppgift ska vara i kombination med metotrexat.

Dansk studie varnar för Voltaren
Voltaren kan orsaka hjärtinfarkt med dödlig utgång, även hos helt friska människor. Det visar en ny dansk studie som varnar för diklofenak, den verksamma substansen i bland annat Voltaren, ett av de vanligaste smärtstillande läkemedlen i Sverige. Studien visade en ökad risk även vid kortvarig användning. 

Låg andel vårdinfektioner på Spenshult
Reumatikersjukhuset Spenshult hade den näst lägsta andelen vårdrelaterade infektioner i en mätning av infektioner i vården som Sveriges Kommuner och Landsting har genomfört på landets sjukhus. Läs mer i tidningen kolla listan över alla sjukhus.

Benskörhet kan orsaka svåra ryggsmärtor
Patienter med benskörhet som får kotkompression i ryggen löper stor risk att få svåra ryggsmärtor under minst ett års tid.

Myndigheter klarar inte tillgänglighetsmålet
Myndigheters tillgänglighetsarbete för personer med funktionsnedsättning går framåt – men alldeles för långsamt. Carl Älfvåg, generaldirektör på Handisam, varnar för att svenska myndigheter inte kommer att klara målet att vara tillgängliga år 2010, trots att detta är målet i den nationella planen för handikappolitiken. Läs pdf

Ett steg i rätt riktning
Vårdgarantin bör förbättras. Det är huvudförslaget i ett delbetänkande som den statliga utredningen om patientens rätt lämnade till regeringen strax före årsskiftet. Förslaget innebär att landstingen måste fatta beslut om att följa vårdgarantin, men någon rättighetslag direkt riktad till patienterna vill utredningen inte ha.
– Förslaget är ändå ett stort steg i rätt riktning säger Reumatikerförbundets ordförande Anne Carlsson, som medverkat som expert i utredningen.

Drömjobbet – möjligt tack vare aktivitetsersättningen
Caroline Liljegren är reumatiker, och tack vare aktivitetsersättning klarar hon sitt drömjobb som konditor.  Nu är hon orolig för hur det ska bli om regeringen gör verklighet av ett utredningsförslag att slopa aktivitetsersättningen till unga funktionshindrade. Läs pdf

Äntligen – ett knä för kvinnor!
På Lindesbergs lasarett kan artrosdrabbade kvinnor äntligen få nya knän som är anpassade efter det kvinnliga skelettet. Ett 50-tal kvinnor har hittills fått en så kallad genus-protes inopererad och andra sjukhus följer nu efter.

Gråt inte – sjung!
Det finns ett gammalt uttryck som låter:” Thank God i’ts Friday!”.  Men i Stockholms reumatikerförening tänker många ”Tack Gud, det är måndag!”  För då är det veckans repetition i kören. Och den är alltid på en måndag.

Smart design för reumatiker
Med idékokboken ”Länge leve långkoket” tog Göran Lindblad från Växjö hem segern i Reumatikerförbundets och Roches designpristävling. I sin prisbelönta kokbok kombinerar han recept med smarta tips som förenklar matlagning och köksarbete för människor med svaga händer. Läs mer i tidningen om kokboken och annan smart design för reumatiker.

I varje nummer:
Anders Arhammars krönika Läs pdf
Dikter från hjärtat
Debatt
Krysset
Landet runt
Lille Kanin
Aktuellt i förbundet Läs pdf
Skriv till mig
Sett på marknaden
Unga Reumatikers sidor Läs pdf

 

Reumatikertidningen erbjuder dig som ännu inte är medlem eller prenumerant, smakprov ur tidningen som pdf-filer. Du laddar ner filerna till din dator, och läser sedan i lugn och ro med hjälp av Acrobat Reader. Har du inte programmet, så kan du hämta det här, både för Mac, PC och andra datorer.

omslag 1 2009


 

Nummer detta år

1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 |
2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 |